God ... leer alle gelovigen van uw kerk de tekenen van deze tijd te verstaan

Eucharistisch gebed, zondag 14 oktober

Nieuws

Nooit meer Auschwitz…

  • nooit_meer_auswitz.jpg

nooit meer Auschwitz… 
vergeten is ballingschap – herinneren bevrijding

“Het is gebeurd, dus het kan weer gebeuren” aldus de woorden van Primo Levi, schrijver en overlevende van het concentratiekamp Auschwitz.

Steeds minder mensen hebben persoonlijke herinneringen aan de tragedie die zich tussen 1940 en 1945 heeft voorgedaan in ons land en daarbuiten. En dan bedoelen we de moord op zes miljoen Europese joden tijdens de tweede wereldoorlog, waaronder 104.000 uit Nederland. Des te belangrijker zijn daarom plaatsen van herinnering waar in woord n beeld de verhalen verteld blijven worden aan de komende generaties.

Dat merkten we tijdens de reis van Nederlandse jongeren naar de Wereldjongerendagen in Krakau (2016) waarbij ook een bezoek aan Auschwitz of Dachau op het programma stond.
Om de vervolging en transporten van en de moord op onze joodse landgenoten te blijven gedenk, is er in Amsterdam een Nationaal Holocaust Museum in oprichting, met de bedoeling dat er vanaf 2019 daadwerkelijk met en permanent museum begonnen kan worden.

De RK Bisschoppen conferentie van Nederland steunt dit initiatief. We zijn het de joodse gemeenschap verschuldigd. Enerzijds omdat de christenen zich eeuwenlang schuldig hebben gemaakt aan Jodenhaat, anderzijds omdat vele katholieken – samen met anderen- met gevaar voor eigen leven hebben geholpen joden te laten onderduiken.
Steun daarom  ook dit initiatief, moreel (door er over te vertellen/ door op bezoek te gaan) en financieel. Meer info via https://jck.nl/nl/longread/bouwen-aan-het-nationaal-holocaust-museum

Brief inzake Nationaal Holocaust museum