Ambassade van Vrede

Onderdeel van het Ministerie van Vrede

Ambassade van Vrede
p.a. Herman Evers
IJsselkade 100
7412 BK Deventer

tel. 0570-547850
e-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

De ambassade is een onderdeel van Pax:  http://ambassades.paxvoorvrede.nl

Over de Ambassade van Vrede

Jammer genoeg kan nog steeds gesteld worden dat Vrede in de brede betekenis van het woord nog niet is gerealiseerd. In onze wijk, in onze stad, in ons land is er vaak geen of onvoldoende  Vrede. Dit heeft te maken met grote economische of interculturele verschillen of met verschillen in afkomst, opleiding, werk, salaris, identiteit. Soms worden bijvoorbeeld achterblijvers niet respectvol behandeld.

 
ambassadevvrede

Op mondiaal niveau geldt hetzelfde voor landen of regio’s. Vooral wanneer er belangrijke grondstoffen in de bodem zitten is het gevaar van oorlog reëel. Want grondstoffen kunnen leiden tot stammentegenstellingen, tot religieuze tegenstellingen of tot grote buitenlandse inmenging.

In Deventer, waar de Ambassade van de Vrede actief is, zijn ook problemen. Te denken valt aan sociale en economische achterstanden, grote werkloosheid, de vele verschillende bevolkingsgroepen, aan slechte of te kleine huisvesting, aan het ontbreken van gezamenlijke verbindende structuren.

 

Het Ministerie van Vrede

De Ambassade van Vrede Deventer is onderdeel van het Ministerie van Vrede van Pax.

Het Ministerie van Vrede, waar de Ambassade een onderdeel van is, richt zich op situaties van onrecht en achterstelling ver weg én in eigen buurt, wijk of stad. We zijn er niet wanneer ons eigen stoepje mooi schoon en helder is, terwijl elders groot onrecht plaatsvindt. Maar je enkel richten op schrijnende situaties ver van huis, terwijl je geen tijd en aandacht hebt voor zaken dicht bij huis is ook niet de juiste houding.

Door ons aan te sluiten bij het Ministerie van Vrede (in de praktijk het hoofdkantoor van IKV/Pax Christi in Utrecht, met haar vele deskundigen op diverse terreinen) is de Ambassade onderdeel van een breed netwerk met de nodige knowhow en slagkracht. We kunnen met dit Ministerie meeliften en er een beroep op doen voor hulp en ondersteuning.
Nu al blijkt dat de doelstelling en uitgangspunten van het Ministerie en van de Ambassade van de Vrede mensen aanspreken. Juist die mensen die oog en oor hebben voor de wereld waarin we leven, zowel dichtbij als ver weg, krijgen door de Ambassade een handelingsperspectief, waar ze zich daadwerkelijk voor kunnen inzetten.

De Ambassade van Vrede heeft ontwikkelingsprojecten in de Zuidelijke Wereld en heeft aandacht voor conflict beladen situaties in onze wijk of daarbuiten. Dit stimuleert mensen dergelijke projecten en/of situaties aan te pakken.