Bisdombedevaart Echternach

Driedaagse bedevaart naar Echternach

Ga op 20  mei (Tweede Pinksterdag) 21 en 22 mei 2024 mee op busbedevaart met het Aartsbisdom Utrecht naar Echternach in Luxemburg!

Het Aartsbisdom Utrecht organiseert op Pinksteren jaarlijks een bedevaart naar Echternach, waarbij de stad Luxemburg en Echternach worden bezocht en u actief deel kunt nemen aan de Springprocessie. Ook voor jongeren is het een prachtige gelegenheid om geloof te ervaren. Priesters en diakens kunnen aan de vieringen en processies deelnemen en ook acolieten zijn welkom om bij de vieringen te assisteren.

In Echternach bevindt zich het graf van de heilige Willibrord (+ 739), de eerste bisschop van Utrecht en patroon van de Nederlandse kerkprovincie. Hij bracht het geloof naar onze streken. De tegenwoordige basiliek van Echternach is de vijfde kerk die op deze plek werd gesticht. De eerste kerk werd door Sint Willibrord gebouwd. In 1939 werd de kerk verheven tot pauselijke basilica, waarvan de onderscheidingstekens tintinnabulum (klokje) en conopeum (paraplu) getuigen, die in het koor rechts en links van het hoofdaltaar te zien zijn.

In deze basiliek vieren we een pontificale eucharistieviering, waarna de Springprocessie van start gaat. Deze processie is een ‘religieuze dans’ naar het graf van Sint Willibrord. De oudste vermelding van deze ‘grote driesprong’ naar zijn graf dateert uit de elfde eeuw. De wijze van springen is als volgt: eerst naar voren, dan een pas zijwaarts naar links en vervolgens een pas zijwaarts naar rechts. Muzikanten begeleiden de processie met steeds dezelfde melodie, die teruggrijpt op een volkswijsje.

Dat de Springprocessie ook moderne pelgrims nog aanspreekt, komt doordat het ‘springen’ het mogelijk maakt om met het hele lichaam te bidden. Het is een uitdrukking van vreugde en door de vereiste inspanning ook een echte boeteoefening.

Programma 3-daagse bedevaart

We vertrekken op 20 mei vanuit het Aartsbisdom Utrecht naar Susteren, waar we de eucharistie vieren. ‘s Middags reizen we door naar het hotel; na het diner gaan we naar Echternach voor het plechtig Lof in de basiliek. Op 21 mei wonen we de plechtige eucharistieviering bij in de basiliek om daarna deel te nemen aan de Springprocessie. De volgende ochtend brengt de bus ons naar Trier – ook daar vieren we de eucharistie. Tijdens deze korte bedevaart staat bovendien een bezoek gepland aan het oudste Mariaheiligdom van Luxemburg, de kapel van Gisterklaus. De reisleiding en pastorale begeleiding is in handen van vicaris Cornelissen.

Prijs (onder voorbehoud): € 275 p.p. (o.b.v. een tweepersoonskamer, twee overnachtingen, twee keer ontbijtbuffet en drie keer diner; voor een eenpersoonskamer (zeer beperkt beschikbaar) zal een toeslag gelden). Voor informatie en opgave: Michel van Mourik, e-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

echternach2