Bisdombedevaart Echternach

Driedaagse bedevaart naar Echternach

Ga op 29 (Tweede Pinksterdag), 30 én 31 mei 2023 mee op busbedevaart met het Aartsbisdom Utrecht naar Echternach in Luxemburg!

Het Aartsbisdom Utrecht organiseert op Pinksteren jaarlijks een bedevaart naar Echternach, waarbij de stad Luxemburg en Echternach worden bezocht en u actief deel kunt nemen aan de Springprocessie. Ook voor jongeren is het een prachtige gelegenheid om geloof te ervaren. Priesters en diakens kunnen aan de vieringen en processies deelnemen en ook acolieten zijn welkom om bij de vieringen te assisteren.

In Echternach bevindt zich het graf van de heilige Willibrord (+ 739), de eerste bisschop van Utrecht en patroon van de Nederlandse kerkprovincie. Hij bracht het geloof naar onze streken. De tegenwoordige basiliek van Echternach is de vijfde kerk die op deze plek werd gesticht. De eerste kerk werd door Sint Willibrord gebouwd. In 1939 werd de kerk verheven tot pauselijke basilica, waarvan de onderscheidingstekens tintinnabulum (klokje) en conopeum (paraplu) getuigen, die in het koor rechts en links van het hoofdaltaar te zien zijn.

In deze basiliek vieren we een pontificale eucharistieviering, waarna de Springprocessie van start gaat. Deze processie is een ‘religieuze dans’ naar het graf van Sint Willibrord. De oudste vermelding van deze ‘grote driesprong’ naar zijn graf dateert uit de elfde eeuw. De wijze van springen is als volgt: eerst naar voren, dan een pas zijwaarts naar links en vervolgens een pas zijwaarts naar rechts. Muzikanten begeleiden de processie met steeds dezelfde melodie, die teruggrijpt op een volkswijsje.

Dat de Springprocessie ook moderne pelgrims nog aanspreekt, komt doordat het ‘springen’ het mogelijk maakt om met het hele lichaam te bidden. Het is een uitdrukking van vreugde en door de vereiste inspanning ook een echte boeteoefening.

Programma 3-daagse bedevaart

We vertrekken op 29 mei vanuit Deventer via Utrecht naar de H. Amelbergabasiliek in Susteren, waar we de Eucharistie vieren. ‘s Middags reizen we door naar het hotel; na het diner gaan we naar Echternach voor het plechtig Lof in de basiliek. Op 30 mei wonen we na het ontbijt de plechtige Eucharistieviering bij in de basiliek om daarna deel te nemen aan de Springprocessie. De middag en avond (na het diner in het hotel) zijn ter vrije besteding. De volgende ochtend vertrekken we naar Trier en reizen vervolgens door naar Thorn, waar we de Eucharistie vieren en de abdijkerk bekijken. Na de warme maaltijd in Thorn volgt de slotetappe huiswaarts: de geplande aankomst is rond 20.00 uur in Utrecht en rond 21.00 uur in Deventer. De reisleiding en pastorale begeleiding zijn in handen van vicaris Cornelissen.

We verblijven in hotel Koch-Schilt in Irrel, vlakbij Echternach. Prijs: € 245 p.p. (o.b.v. een tweepersoonskamer en halfpension; toeslag eenpersoonskamer (zeer beperkt beschikbaar): € 50).
Voor informatie en opgave: Diocesane Werkgroep voor Bedevaarten van het Aartsbisdom Utrecht, Ben Lokate, e-mail: lokate@aartsbisdom.nl.

echternach2