Voor het eerst volledig deelnemFirst communion christian clipartmunion eucharist first free cliparten aan de Eucharistie vraagt om voorbereiding. Meestal gaat het om kinderen die ongeveer 7/8 jaar zitten en minimaal in groep 4 van het basis onderwijs zitten.

Wat is de Eerste Communie?

In het boekje De Kleine Prins van Antoine de Saint-Exupéry vertelt de vos aan het jongetje over de waarde van een ritueel. Je kunt je voorbereiden, je kunt er naar uitzien, je kunt je hart klaarmaken om die ander bij je binnen te laten. De eucharistie - of gewoon gezegd de mis - is zo’n ritueel waar ruimte gemaakt wordt om Hem letterlijk en figuurlijk te ontvangen.

Rituelen hebben iets saais. Want alle keren lijkt er hetzelfde te gebeuren. Maar goede rituelen hebben ook stijl en iets plechtigs. Ze werken in de sfeer van langzaam, aandachtig en zorgvuldig. God werkt van binnen, met hulp van de dingen van buiten.

 De eucharistie wordt wel eens omschreven als een drama in 3 delen, waarbij elk deel het volgende voorbereidt. Na het begin (waarin alle neuzen richting God worden gezet) is het eerste deel de Dienst van het Woord. Door naar Gods woord te luisteren groeien we in geloof, zodanig dat we als volk van God kunnen bidden en vragen in de voorbeden. In de Dienst van de Tafel herinneren we ons Jezus’ dood: ‘Dit is mijn lichaam, gegeven voor u’. Deze herinnering is een confrontatie met tekort, geweld, dood. Maar diezelfde herinnering geeft ons hoop en we durven met Jezus te bidden: Onze Vader…

Van daar stijgt onze hoop tot liefde wanneer we ons voorbereiden op de communie, de ontmoeting met de verrezen Christus, die dood en haat te boven ging/gaat. Zo worden wij zelf aan het eind als tekens van liefde de wereld ingestuurd. De Goede Week wordt in elke eucharistie gevierd met de bedoeling dat God ons onderhuids omvormt tot liefdevolle en verrezen mensen. Durven wij ons daartoe te laten verleiden, elke keer weer?

Eucharistie

Waarom gaan mensen op zondag naar de mis? Hoe kan ik Christus ontmoeten in een eucharistieviering? Wordt dat stukje brood écht het lichaam van Christus? Wie mogen de communie ontvangen? In de video hiernaast wordt uitgelegd wat de Eucharistie is.

 

Eerste H. Communie 2023

De voorbereiding op het ontvangen van de Eerste Communie wordt met ingang van dit jaar aangeboden in de Gezinszondagen. Deze zijn elke 2de zondag van de maand, vanaf september 2022. De cathechese ter voorbereiding van de Eerste H.Communie gaat van start op 13 november 2022 in de Parochiekerk Broederen.

We beginnen om 10.30 met een kindvriendelijke eucharistieviering. Kinderen kunnen daar ook actief in meedoen, door bijvoorbeeld een stukje te lezen, of mee de gaven aan te brengen. Daarna lunchen we gezellig samen. Na de lunch is er aansprekende catechese voor de kinderen en hun ouders in verschillende groepen waaronder de voorbereidende catechese voor Eerste Heilige Communie en het Vormsel. Er is een programma waaraan alle kinderen kunnen meedoen. Voor de allerkleinsten is er crèche.  Om 13.00 uur sluiten we af.

Aanmelden voor de Eerste Communie:

Voor allerlei vragen of aanmelding:
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Namens het pastoraal team van de parochie Heilige Lebuinus,
Gauthier de Bekker, priester: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Helga Baars, parochiecatecheet: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.