De kerk blijft straks niet meer in gebruik voor erediensten, maar de werkgroep Herbestemming Kerkgebouw Stationsweg Wijhe zoekt naar mogelijkheden voor nieuwe activiteiten.”foto de kans voor Wijhe01Logo lichtend vuur kopie

Wat gaan we doen met zo’n beeldbepalend gebouw in Wijhe?

In Nederland zijn er een aantal grote succesvoorbeelden in steden, de plattelandskerken blijven echter niet achter, de samenwerking en daadkracht in de kleinere gemeenschappen is groot!. Als je even Googled op www.cultureelerfgoed.nl  kom je zelfs een “Parade van 25 inspirerende voorbeelden plattelandskerken tegen. Er zijn dus wel degelijk mogelijkheden. De kerken vormen opnieuw het hart van het dorp en zorgen voor dynamiek op spiritueel, cultureel en soms ook op economisch vlak.
Wijhe is geen stad. Toch staat Wijhe al wel degelijk op de kaart en is Wijhe allang niet meer alleen voor de Wijhenaren. Met een mooie ligging aan de IJssel en een goede treinverbinding tussen Deventer en Zwolle en de andere Hanzesteden weet menigeen Wijhe te vinden en er te vertoeven. Bij een bezoek aan Wijhe hoort een wandeling door de mooie Stationsweg en een kijkje in de RK Kerk.
De werkgroep Lichtend Vuur/ Herbestemming RK Kerkgebouw Stationsweg wil zoveel mogelijk de Wijhenaren betrekken bij een mooie en maatschappelijke invulling van het monumentale pand. Voor velen van ons een vertrouwde en dierbare plek om even alleen te zijn of juist om samen te komen.
Wat zou het mooi zijn als het kerkgebouw een plek blijft om te ontmoeten, waar een koor kan blijven zingen, een toneelvereniging kan optreden en er misschien ook mogelijkheden zijn voor de belangen van uw vereniging. Daarvoor is inspiratie en samenwerking nodig.
Veel is nog ongewis. De prijs bijvoorbeeld. En die is leidend voor een bestemming in de toekomst. Sommige parochiebesturen doen de kerken voor een symbolisch bedrag van de hand: voor één euro bijvooorbeeld, maar dan inclusief de lusten en de lasten. In Wijhe is maandelijks 2000 euro nodig voor de vaste lasten van o.a. onderhoud, verwarming en verzekeringen. In de stad, waar de vierkante meterprijs hoog is, wordt door het aartsbisdom een prijs bedongen die bij de markt past: een kerkgebouw kost daar al snel vele tonnen. Voor de plattelandskerken ligt dat anders. Daar is het aanbod groot en de vraag voorlopig gering. Het bestuur van de Lebuinusparochie Deventer moet straks de prijs bepalen. Uit een enquête onder 900 kerkleden in Wijhe blijkt dat zij de maatschappelijke invulling in de toekomst belangrijker vinden dan de prijs die voor de kerk ontvangen kan worden. “Uit de antwoorden blijkt één ding sterk: de mensen voelen dit als hun kerk. Het geld voor de bouw is hier destijds opgebracht. Met collectes en giften is dik anderhalve eeuw aan het onderhoud bijgedragen”, aldus de leden van de werkgroep. De werkgroep vindt ook dat het kerkgebouw een doel moet krijgen waar het hele dorp straks wat aan zal hebben.
Zij willen dan ook graag uw ideeën horen, wat u belangrijk vindt, wat zou uw wens zijn?
Het zou fijn zijn als het gebouw zoveel mogelijk een thuis blijft voor menig Wijhenaar en dat ook de voorbijgangers in de devotieruimte een kaarsje kunnen blijven opsteken.
Enquête
De werkgroep heeft onlangs eerst een enquête uitgezet voor de naaste omwonenden en de geloofsgemeenschap. Ook willen zij graag uw mening horen!
De enquête treft u op de website. Deze kunt u hier downloaden, invullen en vervolgens mailen naar:
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. tot 27 februari a.s.
Stichting - vacatures
Om de instandhouding van het gebouw te kunnen realiseren en het gebouw een zinvolle bestemming te geven door bijvoorbeeld het organiseren van activiteiten is een vorming van een stichting een eerste vereiste. Hiermee kunnen er vervolgens ook subsidies worden aangevraagd voor de herbestemming.
Voor de oprichting van deze stichting is de werkgroep op korte termijn op zoek naar draagvlak uit de Wijhese gemeenschap, middels de functies van voorzitter, secretaris en penningmeester.
Uw reactie zien zij graag tegemoet! U kunt deze mailen naar Henk van Vilsteren Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.  Wilt u telefonisch contact, zend dan ook even een mail.
Foto: het interieur nu van de kerk aan de Stationsweg, voluit de Onze Lieve Vrouw Onbevlekt Ontvangen.

Binnenkant Wijhe