Bijeenkomst Lichtend Vuur – 9 december 2024
Aanwezig parochiebestuur: Harry Elshof, Bernadette Albers, Marc Brinkhuis
Aanwezig parochianen zo’n 50 man/vrouw
Doelstelling van de avond is om de Wijhese gelovigen bij te praten van de laatste stand van zaken. Na een kort gebed van Marc Brinkhuis, neemt Harry Elshof (penningmeester) het woord.
Afstoten kerkgebouwen
In het beleidsplan van de Lebuinesparochie is opgenomen, dat per 1 januari 2025 de parochie enkele kerkgebouwen wil ontvreemden, zoals Wijhe (mét Klankbord), Boskamp en Lettele. Schalkhaar stond hier ook tussen, maar beschikt nog over een actieve gemeenschap, dat (voorlopig) blijft bestaan. Om verkopende partijen te vinden, heeft het parochiebestuur eind 2024 ARGI-teams (check) gevraagd een verkoopbrochure op te stellen. De brochure voor de Wijhese kerk is niet verspreid, omdat de gemeente Olst-Wijhe belangstelling heeft voor de gronden. Qua prijs zijn de partijen er uit (deal met de wethouder), maar de gemeenteraad heeft nog geen beslissing genomen. Men heeft de plicht om uit de onderhandelingen te komen; de prijs is uit onderhandeld. Het parochiebestuur had al een persbericht klaar staan, maar is daarom nog niet verspreid. Op 9 mei vergadert de gemeenteraad over de Noordmanshoek; dit kan deel uit maken van het totaalplan met de (gebieden rond de) kerk.Harry verwacht, dat er per 1 juli een totaalbesluit valt. Feit is dat de gemeente haast heeft met de ontwikkeling van het gebied; men is minder geïnteresseerd in het gebouw zelf. Men wil vanuit de kerkgemeenschap een aanspreekpunt. Vanuit de werkgroep ‘Lichtend Vuur’ is een aparte werkgroep ontstaan die zich buigt over de herbestemming van het kerkgebouw. Met de gemeente is afgesproken dat deze werkgroep een adviserende rol krijgt en samen met de gemeente gezocht mag worden naar de herbestemming. Er mogen suggesties gedaan worden over bijvoorbeeld het behoud van een devotieruimte (kan ook worden vastgesteld als voorwaarde bij de verkoop).
Goedkeuringsroute
Naast het besluittraject van de gemeente, moet ook het Bisdom Utrecht hier iets van vinden (vastgoedtraject mét voorwaarden vanuit het bisdom. Een kerk kan pas verkocht worden, als deze aan de eredienst is onttrokken. Dit vindt kort voor de verkoop plaats; ook omdat hier vaak verzekeringen aan gekoppeld zijn. De relieken uit het altaar worden dan verwijderd en de communie wordt uitgedragen.
Het bisdom zal een aantal zaken opnemen in een zogenaamd kettingbeding, dat voor 100 jaar vast staat.
Daarnaast volgt er nog een hooravond, als de kerk vervreemd wordt. Bij deze avond worden er vragen gesteld over ‘pastorale zorg’. Het pastorale team gaat met de gemeenschap in overleg, wanneer de ontwijdingsdienst zal worden gehouden.
Het kerkhof blijft van de parochie en valt dus buiten de verkoop, want hier rusten grafrechten op.
Vieringen
Vanaf 1 januari 2025 worden alle weekendvieringen gehouden op de Boerhaar. In de periode tot (naar schatting) 1 juli kunnen er nog buiten het weekend uitvaarten en doopplechtigheden worden gehouden. Taizé-vieringen vallen hier ook onder. Na de overdacht is het nog onduidelijk of de kerk gebruikt mag worden (wellicht wel). Er kan dan in ieder geval géén sacramentele viering meer worden gehouden.
Marc roept gelovigen op om samen met de Boerhaar één Engelbert te gaan vormen.
Herontwikkeling pand
De Rk-kerk van Wijhe is een rijksmonument; dus men kan niet alles. Ook rust er voor de eigenaar een onderhoudsplicht op.Gerda geeft aan de werkgroep ‘Lichtend Vuur’ is gesplitst in een werkgroep ‘herbestemming’ en ‘gemeenschapsopbouw’. De herbestemmingswerkgroep gaat bezig met herbestemming van het gebouw. Wat willen de mensen van Wijhe met het kerkgebouw? En kan dat? Kan er een stichting gevormd worden?
De gemeente gaat bepalen wat er met de kerk gaat gebeuren, maar men geeft randvoorwaarden aan.
W.v.t.t.k.
Thom geeft aan, dat er op liturgisch gebied met Boskamp in het eerste kwartaal van 2025 gekeken wordt naar samenwerking. Lammie in ’t Veld zal deelnemen aan de BAG-liturgie.
- Het koor is bereid om één keer per maand op zaterdag te zingen; de zaterdagviering in combinatie met H. Kruis? Hoe kijkt de BAG-liturgie hier naar? Dit wordt daar in januari 2025 besproken. Ook wordt gekeken of er op andere momenten gevierd kan worden (lekendienst hoeft niet persé om 9:00uur gehouden te worden). Het pastorale team houdt vast aan vieringen op zondag om 9:00u of 10:30u. Maar het kan bijvoorbeeld een optie zijn om op zondag te vieren om 17:00u.
- Zolang het kan, blijft de situatie rondom het secretariaat zoals deze is; dus in Wijhe en Boerhaar.
- Het Catherijneconvent heeft aan het parochiebestuur een herbestemmingsadvies gegeven over een aantal kunstobjecten en heeft aangegeven aan het parochiebestuur wat er bij de kerk mag blijven. Beelden worden vaak aan de koper in bruikleen gegeven. Interieurdelen, die bij de sacramenten horen, moeten in principe uit de kerk worden gehaald, zoals wijdingskruizen en het godslampje. Het orgel kan niet zomaar uit de kerk gehaald worden; omdat dit een rijksmonument is en vormt dus een traject apart. Het tabernakel moet of open of zodanig verminkt worden, dat hij niet gebruikt kan worden. Het hoogaltaar is een monument maar kan er ook niet uit. Kruiswegstaties kunnen uit de kerk; ramen blijven. De engelen horen bij het hoogaltaar. De geloofsgemeenschap moet op de inventaris een visie op hebben. Doopvont hoort uit de kerk, want is een liturgisch voorwerp. Het zou mooi zijn als er iets aan kunst in de kerk van Boerhaar wordt geplaatst als herinnering. Marc heeft er geen bezwaren tegen, als er een Mariabeeld in de Nicolaaskerk wordt geplaatst. De boodschap: geef niets zomaar weg.