Hij zal jullie dopen met de heilige Geest en met vuur

Johannes de Doper in Matheus 3, 12 - Evangelie zondag 8 december

Nieuws

Een dagje kasteelheren en nobele dames: het jaarlijks uitstapje van de ouderengroep.

Titus Brandsma Huis, Deventer

  • ouderenmorgen2019.jpg

Er was gerekend op 15 personen maar door ziekte misten we 3 personen. Na een welkomstwoordje van Jannie, koffie en Fries suikerbrood gingen we om 10.30 uur op weg naar Vaassen. Via een toeristische route stonden we voor Kasteel Cannenburch, waar de rolstoel van Marijke een lekke band leek te hebben. Gezamenlijk aan de koffie en de band naar de fietsenmaker. Toen de koffie op was, was de band gerepareerd.

 

We werden vervolgens door een gids … Lidy van den Outenaar…. verwelkomd voor een rondleiding door het kasteel.

We begonnen in de centrale hal van het kasteel zodat ook de rolstoel mee kon.

De geschiedenis van het kasteel en zijn bewoners werd daar uit de doeken gedaan.

Marten van Rossum (1543) stond hier met zijn familie centraal. Naast alle portretten van de familie aan de wand, lag er ook een dik boek met alle verzamelde werken van Jacob Cats.

Daarna vertelde zij over het dagelijkse leven op het kasteel. De herenkamer maar ook de dameskamer, jachtkamer, slaapkamer waar ook bezoek werd ontvangen, eetkamer met nog het originele servies met familiewapen erin, het zoutvaatje dat altijd bij de belangrijkste persoon stond, een kast die openstaat dan ben je welkom en dicht bleef als je ongewenst was. En in bijna ieder vertrek was een “gemakje” dat uit kwam op de slotgracht.

 

 

gemakje

Het was inmiddels lunchtijd geworden. Er was voor ons gedekt in het koetshuis. Soep, broodjes en kroketten hebben ons prima gesmaakt. Na de heerlijke lunch en ons “eigen gemakje”, stond er een geel mini busje voor ons klaar voor een rondrit door het park

 

De rondrit door het park leverde vele mooie beelden op.

Het was nog maar 24 hectare groot. Vroeger sloot het park aan bij kasteel/paleis ’t Loo.

Maar door het kostbare onderhoud van het kasteel werd er iedere keer een stukje park verkocht. Zo ook door de Duitse kunstenaar Richard Cleve en zijn vrouw.

In 1951 is alles voor fl. 1,- verkocht en moest er voor 7,2 miljoen gulden worden gerestaureerd.

Maar de gids vertelde ook over de waterhuishouding van de verschillende vijvers, viskwekerij en de slotgracht. Er waren vroeger 2 watermolens, waarvan er nu nog 1 werkt. Er is gewezen op de vele bijzondere bomen, planten en gebruiken. 8000 rododendrons, veel hulst rond de ijskuil want die behoudt het hele jaar zijn blad, en boden daarmee bescherming tegen de zon.

De burcht was zelfvoorzienend. Zoals, boerderij, boomgaarden, landerij, kruidentuin, vee voor melk en vlees.

De rondrit was nog mooier dan verwacht.

 

Op ons dooie gemak reden we terug naar Lettele voor het diner, kwamen we mooi vast te staan in een file. Na een drankje zijn we aan tafel gegaan en hebben voortreffelijk eten gehad.

Onder het eten hebben we de dag nog eens door gesproken hoe een ieder het beleefd heeft.

Na een laatste kop koffie was het half negen en zijn we huiswaarts gegaan, na een voldane dag.

Jannie, bedankt voor het regelen van deze dag !!!

Bekijk hier de foto's