Voor U, God, zijn wij gelijkwaardig.

Communiegebed zondag 20 oktober

Nieuws

Gregoriaanse schola bestaat vijfentwintig jaar

Broederen, Deventer

  • SCHOLA_02_juni_2019_mini.jpg

Op 23 juni, Sacramentsdag, viert de Gregoriaans schola van de Heilige Lebuinusparochie haar 25-jarig bestaan met het opluisteren van een eucharistieviering in de Broederenkerk, waarin pastor Henk Limbeek, beschermheer van de schola, zal voorgaan. Na afloop van de viering is er gelegenheid voor een hapje en een drankje en kunnen kerkgangers een CD en een kroniek aanschaffen.

Concert

Op zaterdag 22 juni, 20 uur, gefet de schola een jubileumconcert, tevens de presentatie van een cd, in de Sint Martinuskerk te Bussloo.

Toegang: voorverkoop 15 euro; bij de kerk 17,50 euro; Studenten/CJP 10 euro; kinderen gratis. Bestellen: www.sint-martinuskerk-busloo.org of via 085-8770376.

De kroniek

De kroniek beschrijft in vijf stappen de jaren waarin veel veranderde, maar het belangrijkste hetzelfde bleef: de muzikale en oeroude rijkdom van het Gregoriaans wordt nog steeds ingezet ter ondersteuning van de liturgie. Dat het Gregoriaans ondergeschikt is aan de tekst en deze door de zonder begeleiding gezongen melodie versterkt, is ook te horen op de jubileum-CD die de schola voor deze gelegenheid in eigen beheer liet opnemen.

'Paplepel'

Zowel het kerkbestuur van de toenmalige Sint Lebuinusparochie (Broederenkerk, Radboudkapel en RK begraafplaats op de Ceintuurbaan) als zijn pastor, Peter Dullaert, constateerden in 1993 dat het toch wel jammer was dat sinds de invoering van de landstaal er geen Gregoriaans meer in de kerk te horen was. Voorgenomen werd om eens in de vier weken een latijnse hoogmis met Gregoriaans zang te vieren.

Er werden snel veertien zangers gevonden die in hun jeugd het Gregoriaans met de paplepel was toegediend en als eerste dirigent bleek professor Jan Bernards bereid het koor te leiden. Hij zou dat tot 2010 volhouden. In dat jaar nam Clemens Nieuwenhuis met graagte de leiding over. Van de huidige veertien scholisten die nog steeds door hem worden gedirigeerd zijn er nog drie van het eerste uur: Jo Hollegien, Jan Rietman en Jan Zoomers.

Liefde

Bij de totstandkoming van de huidige grote Lebuinusparochie koos de schola er al snel voor ook in de andere kerken te zingen. Dat is na de reorganisatie van 2014-15 versterkt en geformaliseerd. Inmiddels zingt de schola incidenteel ook in de kerken van Raalte. Ook het woongebied van de zangers is sinds 1993 aanmerkelijk verruimd. Er komen nu scholisten uit onder meer Apeldoorn, Nijverdal en Olst.

Wat hen bindt is, naast de bezielende leiding van hun dirigent Clemens, de liefde voor de schoonheid van het Gregoriaans gezang. Als u deze liefde deelt, aarzel dan niet u aan te melden voor een proefrepetitie.

Theo van Leeuwen,
Vrz schola gregoriana sancti lebuini,
06 4011 8424
tvl@mzleeuw.nl